בתי קברות בראשון לציון

מקור התמונה: עמוס מירון, ויקיפדיה – על פי רישיון Creative Commons

ראשון לציון היא אחת מהערים הגדולות בישראל במחוז המרכז (הרביעית בכל הארץ) ולמרות שקיימים בתי קברות בערים אחרות באזור, מי שמעוניין להיקבר בראשון לציון יכול למצוא שני בתי קברות גדולים לקבורה מסורתית, בית קברות אלטרנטיבי וכמובן חלקה צבאית.

לפני שנמשיך חשוב לציין כי בכל בית קברות קיימת שיטת קבורה שונה ולכן אם אתם פונים אל קבלן מצבות בראשון לציון, שאלו אותו לגבי מגבלות הקבורה בכל מקום.

בית הקברות גני אסתר

בית הקברות גני אסתר הוא בית הקברות הישן של העיר הנמצא ברחוב רבי עקיבא ובו החלו לקבור כבר מהמאה ה-19 (שנת 1884 ליתר דיוק). מלבד חלקה ובה קבורים מייסדי ונכבדי העיר, ישנן גם מעל לעשר חלקות צבאיות בשני מתחמים שונים (בהתחלה הוקמו 8 חלקות ולאחר שהחל להיגמר המקום ב-2005, הוקמו עוד כ-4 חלקות נוספות).

בחלקה הצבאית קבורים לא רק חללי היישוב מכל מלחמות ומערכות ישראל, אלא גם אזרחים שנהרגו במהלך מלחמת השחרור (ועל קברים אלו ישנן מצבות רגילות ולא צבאיות).

בבית הקברות גני אסתר נהוגות מספר שיטות קבורה:

קבורת שדה – קבורה רגילה באדמה

קבורת מכפלה – קבורה של שני בני משפחה אחד מעל השני (על מנת לתת מענה למצוקת המקום בחלקות הצפופות)

קבורת על – למעשה שם אחר לקבורת מכפלה, אך עם הקפדה יתרה (כך לפי חברת קדישא). מותרת רק בבתי עלמין מסוימים.

קבורת סנהדרין – קבורה במבנים גבוהים של עד חמישה קברים זה מעל זה ובה מקימים מצבות לאחר הזזת הנקבר אל תוך הקיר  – זוהי שיטת קבורה חדשה יחסית (למרות שדווקא היא הייתה מקובלת בימי הסנהדרין ומכאן שמה) אשר גם היא נועדה לאפשר קבורה נוספת בבתי הקברות הוותיקים.

בית הקברות גורדון

בית הקברות גורדון הוא בית הקברות “החדש” של העיר אשר הוקם ב-1952. כמו בבית העלמין גני אסתר קיימת בו קבורת על, קבורת מכפלה וקבורת שדה.

בית הקברות מנוחה נכונה

בית הקברות “מנוחה נכונה” הצמוד לבית הקברות גני אסתר (בכתובת יוסף בורג 10) מציע מספר שיטות קבורה וטקסים אלטרנטיביים ובכך ייחודו. מלבד קבורה יהודית מסורתית למעוניינים בכך, ניתן למצוא בו גם קבורה בארון.

(קבורה בארון מותרת למעשה גם על פי היהדות וזאת בתנאי שהארון עצמו לא כולל חלק תחתון או כולל חלק תחתון עם חורים על מנת שייווצר מגע בין המת לקרקע).

מבחינת טקסי קבורה אלטרנטיבית, ניתן לקיים טקסים שאינם כוללים שום אלמנטים דתיים. לדוגמה, טקסים שבהם מוקראים ציטוטים מהספרות העברית או מקורות אחרים שהיו אהובים על הנפטר (לדוגמה, ציטוטים של פילוסופים ידועים).

יש גם אבלים שבוחרים להשמיע שירים, להפריח בלונים או לחלק זרים למנחמים.

בבית הקברות ניתן לרכוש חלקות קבר עוד בחיים.