האבק נמצא כמעט בכל מקום ולא סתם מי שמקפיד על ניקיון הבית או הסביבה שבה הוא נמצא דואג לנקות אותו באופן כמעט יום יומי. אבל יש אנשים שעבורם חשיפה לאבק יכולה להיות הרבה יותר מסתם מטרד ולהתפתח לאלרגיה.
נהוג לחשוב שהאנשים האלו אלרגיים לאבק, אבל בפועל אבק יכול להיות מורכב מהמון חומרים שונים, החל מסיבי בגדים ועד תאי עור שנשרו. לכן אלרגיה לאבק עצמו לא באמת קיימת (למרות שתיתכן אלרגיה לחומרים באבק).
עם זאת, בהחלט יש אנשים שרגישים ליצור בשם “קרדית אבק הבית” או בקיצור, קרדית האבק. הקרדית הזו (מעין חרק), שאי אפשר לראות אותה בעין, אוהבת מאוד להיות במקומות מלאים באבק מכיוון שהם מספקים לה לחות וחום. האלרגיה עצמה היא אפילו לא לקרדית עצמה, אלא להפרשות שלה, שקל להן יחסית לעוף ברוח.
מהסיבה הזו, הביטוי הכי קשה של האלרגיה הוא לא בהכרח כאשר נכנסים לחדר מלא אבק שאפשר לראות, אלא כאשר נמצאים או משתמשים בחפצים או רהיטים מאובקים באופן יום יומי. לדוגמה, ספות שלא ניקו כבר הרבה זמן, שטיחים, וילונות ועוד.
למעשה, רוב האנשים יסבלו בעיקר בלילה מכיוון שמצעים נוטים לצבור לא מעט אבק, ועוד לא דיברנו על ארונות מצעים שהרבה פעמיים נמצאים גם הם בתוך חדר השינה.
אז מה אפשר לעשות?
אם מדובר באלרגיה חריפה שגורמת לתופעות קשות כגון גירודים בגוף, עיניים אדומות, או קשיי נשימה (בעיקר אם סובלים כבר ממחלה כמו אסתמה) יש תכשירים רפואיים שיכולים להקל על הסימפטומים האלו. לדוגמה, אנטיהיסטמינים הן תרופות שיכולות לעכב את החומרים שגורמים לתגובה האלרגיה, ההיסטמינים.
יש גם תרסיסים לאף ובמקרים קיצונים אפשר להשתמש בזריקות אימונותרפיה (שאופן הפעולה שלהן דומה מעט לחיסון הכולל חיידק מוחלש). הבעיה היא שכל התכשירים האלו עשויים לגרום כשלעצמם לתופעות לוואי, במיוחד בשימוש ממושך.
לכן חשוב לא להסתמך אך ורק על הטיפול הרפואי, אלא לטפל בסביבה הביתית על מנת להפחית את החשיפה לאבק.
איך עושים את זה? הנה כמה 4 שיטות:
1.החלפה של מצעים וכלי מיטה לעיתים קרובות. במקום להחליף כל יום אפשר לתלות אותם בשמש למספר שעות כדי להפוך אותם לפחות “אטרקטיביים” לקרדית שמחפשת את הלחות.
2.שאיבה של רהיטים, ספות ושאר פריטים שצוברים אבק בבית. ישנם שואבי אבק עם מסננים בשם H.E.F.A שמסוגלים לכלוא את הפרשות הקרדית בשואב.
3.קיימת אפשרות לרכוש מצעים אנט-אלרגניים מיוחדים שעשויים מכותנה אורגנית. לצורך העניין לא מספיק להשתמש במצעים מכותנה רגילה (גם לא “100% כותנה”) מכיוון שהחומרים שנמצאים במוצרים התעשייתיים עלולים בעצמם לגרום לאלרגיה.
4.יש להקפיד על ניקוי של המזגנים והפילטרים. אם מצב ייבוש לא מפריע לכם לישון, ניתן להשתמש בו בלילה.