הקונוטציה הראשונית שיש לרובינו כאשר מדברים איתנו על טיפול CBT בחיפה היא של סדרת מפגשים ארוכים אצל פסיכולוג במשך חודשים או אפילו שנים. במסגרת הטיפולים האלו “מקלפים” את השכבות של המטופל כדי להגיע לתחושות ולרגשות המתחבאות מתחת לפני השטח ובסופו של דבר מציפים אותן על מנת להסיר חסמים שונים בחיים ולהעניק לו חיים איכותיים יותר.
כל זה נכון ויש בהחלט אנשים שטיפול פסיכולוגי ארוך טווח מתאים להם. מצד שני, החיים המודרניים לימדו אותנו שלפעמיים אנחנו צריכים פתרונות לבעיות מסוימות כאן ועכשיו, במיוחד בכל מה שקשור לחרדה ופחדים.
ניתן כמובן להיעזר בטיפול תרופתי נקודתי, אך לא כולם מעוניינים בכך, לוקח זמן עד שהכדורים מתחילים להשפיע והרבה פעמיים יש להתמיד בניסוי וטעיה עד שמגיעים לשילוב הרצוי.
מסיבה זו, במהלך השנים פותחו מספר שיטות נוספות המתבססות על טיפול קצר טווח של כמה מפגשים בלבד, ביניהם טיפול CBT, ראשי תיבות של Cognitive Behavior Therapy (טיפול קוגניטיבי התנהגותי).
במה שונה טיפול CBT מטיפול פסיכולוגי קלאסי?
CBT הוא בראש ובראשונה טיפול דינאמי שבו המטפל הוא אקטיבי. בטיפול עובדים על ההווה ומה שיש לפתור עכשיו ולא מתחילים לנתח את ההיסטוריה של המטופל מגיל הגן דרך כל תחנות החיים.
המטרה ב-CBT היא לשנות דפוסי התנהגות וחשיבה בעייתיים ולהחליף אותם בדפוסי התנהגות יעילים אשר מונעים התנהגויות או מחשבות שליליות ש”תוקעות” את המטופל. מסיבה זו גם המטופל צריך להיות אקטיבי ולתרגל את מה שלמד בבית.
באופן זה ניתן לטפל במגוון רחב מאוד של בעיות כמו למשל דיכאון, חרדות מסוגים שונים, פוביות, אובססיביות, דאגנות מוגזמת וכו’.
טיפול ה-CBT כשמו כן הוא, מורכב מחלק קוגניטיבי ומחלק התנהגותי. בחלק הקוגניטיבי לומדים כיצד לשנות את הפרשנות וההתייחסות שלנו למחשבות שגורמות לנו לסבל מכיוון שאלו בדרך כלל אותן המחשבות שמשפיעות בסופו של דבר על ההתנהגות שלנו.
אך השינוי המחשבתי אינו מספיק, וכאן בדיוק נכנס החלק ההתנהגותי שבמהלכו נלמד כיצד לאמץ התנהגויות חדשות ונבין מדוע דווקא הן עדיפות על ההתנהגויות הישנות שלנו שהרבה פעמיים השתמשנו בהן כמגננה שלא באמת עזרה לנו.
כמה זמן טיפול CBT באמת לוקח?
טיפול CBT מתחיל בפגישה אחת או שתיים שבמהלכה המטפל לומד את המטופל ובונה אתו ביחד תוכנית עבודה להמשך הדרך. (ושוב, יש לזכור שמתרכזים בהווה ולא בעבר).
כפועל מהתוכנית שנבנתה נקבעת גם תדירות המפגשים. לרוב מדובר במפגש אחד או שניים לשבוע ככל היותר. לאחר סדרת הטיפולים המרכזית המפגשים נעשים מרווחים יותר, אחת לכמה שבועות או אפילו אחת לחודש. בתקופה זו מתרכזים בשמירה על הקיים ולימוד כיצד למנוע חזרה למצב הקודם.
האם טיפול CBT מתאים גם לילדים?
כן, אך מדובר בטיפול מעט שונה ואת המשימות השונות מתרגלים לא אחת באמצעות משחקים או פעילויות שאינן רק מילוליות. אלו משמשות כגורם מתווך בין המטפל למטופל.
כמו כן, טיפול CBT לילדים יכול להתבצע גם כטיפול קבוצתי, במיוחד אם מדובר על קשיים חברתיים שמשותפים למספר ילדים (הטיפול מתבצע בקבוצות קטנות של 4-6). הטיפול הקבוצתי גם נותן מוטיבציה לטיפול מכיוון שהילד מבין שהוא לא היחיד “שצריך פסיכולוג”.